Abuzul de putere, la el acasa

Pe 24 martie doi jurnalisti ieseni, care faceau parte din personalul de campanie al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au fost expulzati din Republica Moldova, dupa ce au fost retinuti si interogati o noapte. Stirea, relatata atat de presa basarabeana cat si de cea romana, nu pare sa spuna nimic nou – se stie ca in Republica Moldova, actualii detinatori ai puterii, care se declara totusi democrati, incearca prin diverse mijloace sa impiedice o campanie electorala in stil “fair play” si totodata se agata cum pot de orice metoda care sa ii ajute sa nu isi piarda fotoliile calde de lideri.
Arestarea celor doi, cazul care le-a fost “fabricat” (dupa cum a declarat si avocatul acestora) confirma gradul inalt de coruptie existent in Republica Moldova si metodele practicate in tara basarabeana pentru ca aceia care se tin cu dintii de putere sa impiedice orice incercare de a-i inlatura. Cum nu le convine probabil cresterea in sondaje a PLDM au fabricat un dosar pentru doi reprezentanti, probabil de baza, din staff-ul respectivului partid.
Dar nu stim de ce asta a reprezentat o surpriza, iar cazul celor doi jurnalisti ar trebui sa traga un semnal de alarma si sa indrepte cat mai mult atentia catre Republica Moldova si actiunile practicate de grupuri de interese cu mari influente in cadrul puterii in stat si in institutiile cu drept de decizie.
Cazul celor doi jurnalisti romani nu este primul si daca lucrurile vor fi lasate sa continue pe aceeasi linie, cu siguranta nu va fi nici ultimul. Jurnalistii romani au scapat ieftin. Si nu e o afirmatie rautacioasa, sub nici o forma. Au avut norocul ca sunt protejati de cetatenia romana, iar expulzarea a fost o pedeapsa pe care o putem numi “norocoasa”. Daca jurnalistii romani au fost retinuti si apoi expulzati din cauza ca au incercat sa sprijine si sa ajute sa urce in sondaje un partid in cadrul unei campanii electorale, act calificat ca un clar “abuz de putere” ce ati putea spune de numeroasele cazuri care au existat pana la acest incident? Necunoscute pentru media romaneasca si chiar si pentru cea basarabeana.
Ce ati putea spune despre companiile care au inceput sa se dezvolte pe piata basarabeana si s-au trezit in vizorul unor grupari criminale de tip “raider” care prin uz de putere in stat si prin functionari corupti, executanti ai acestor grupari, au incercat prin metode abuzive si folosindu-se de legi “fabricate” sa puna mana pe bunurile acestor companii sau pe pachetele majoritate de actiuni. Iar acest cazuri cum am mentionat si mai sus nu sunt putine. Mai mult decat atat, aceste incercari incisive de a prelua cu japca bunuri ale unor companii care nu vroiau decat sa se dezvolte pe piata, unele reprezentand si interesele a sute de mii de cetateni au fost insotite de metode care pot fi cu greu calificate: persecutii, intimdari, invadarea intimitatii si chiar maltratari si torturi.
Nu au avut de suferit doar fondatorii sau actionarii majoritari ai acestor companii ci si familiile si angajatii lor.
Retinerea si expulzarea celor doi jurnalisti este clar un abuz de putere. Or, cum am mai putea califica retinerea si tratarea inumana a membrilor familiilor fondatorilor unei companii de trust, care a avut consecinte dramatice: aducerea in stare de inconstienta a unuia dintre fii fondatorului companiei si transformarea acestuia intr-o persoana incapabila sa isi mai duca viata in mod normal.
Cum am mai putea numi incercarea, prin diverse tertipuri legislative de a indrepta cu pasi repezi, spre lichidare, companiile fiduciare care administrau bonurile patrimoniale a sute de mii de cetateni si astfel a obtine devalorizarea bunurilor lor, pentru a le putea acapara la preturi derizorii. Si astea sunt doar cateva dintre actiunile care descriu metodele abusive practicate in Republica Moldova doar cu scopul de a servi propriilor interese celor aflati la fraiele puterii sau care au adanci influente printer cei sus pusi.
De aceea ziarul online www.hicsuntleones.eu incearca sa dezvaluie in detaliu o parte din cazurile in care prin atacuri de tip “corporate raider” s-a incercat denigrarea unor persoane si companii care nu au vrut decat sa isi vada de propriul bun mers al lucrurilor. Dar au atras prea mult atentia…
Nu trebuie decat sa lecturati si sa incercati sa realizati ca acel caz al jurnalistilor romani este o noua confirmare a realitatii Republicii Moldova: tot ce nu convine este eliminat.
Nu trebuie sa va mire, ci doar sa va trezeasca…

Hicsuntleones

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu