“Corporate raiding” sau jaful mascat de legi subrede create sub pretextul democratiei

“Corporate raid” = termen economic definit prin interesul unor persoane, grupuri sau institutii intr- o anumita corporatie, incercand sa obtina drepturi de vot pentru ca mai apoi sa poata adopta diverse masuri, care sa duca in timp la cresterea actiunilor companiei. Aceste masuri pot consta insa si in inlocuirea conducerii, sau chiar in demersuri de lichidare a companiei.
Vazut prin aceasta definitie simpla luata dintr-un dictionar, “corporate raid” nu pare decat o masura de preluare a unei companii, care nu ascunde nimic ilegal si nici chiar imoral. Dar “corporate raiding” este ceva mai mult decat un simplu termen economic. In timp “corporate raiding” a devenit un adevarat fenomen periculos, inceput a fi practicat la scara larga in tarile foste comuniste.
Fenomenul de tip “corporate raiding” a depasit demult limitele legalitatii si a incalcat orice standard si lege internationala, incepand sa se manifeste prin folosirea puterii in stat, pentru ca anumite grupuri de interse cu mari influente in lumea politica si in institutii statale sa poata intra in proprietatea unor companii de top, ce detin bunuri de mare valoare.
Prin diverse trucuri legislative si norme create sub pretextul protejarii democratiei si bunurilor poporului, folosindu-se de functionari corupti la nivel inalt, marile companii sunt pur si simplu haituite, incercandu-se devalorizarea valorilor sau actiunilor lor. Acestea apoi pot fi preluate la preturi de nimic de grupari de interese atent protejate de lumea politica. Companiile raman pur si simplu dezarmate in fata demersurilor vehemente, incercand sa faca fata dosarelor fabricate si legilor corupte doar prin intermediul justitiei, care numai justitie nu se poate numi. Justitia apartine la randul ei acelorasi puteri care protejeaza gruparile ce merg numai pe principiul machiavelic “scopul scuza mijloacele”. Iar scopul lor serveste doar propriului interes.
Si daca totusi companiile au parte, la un moment dat, de decizii drepte din partea justitiei, hartuirea continua, prin alte legi, reguli sau dosare penale fabricate, iar libera desfasurare a afacerilor este pur si simplu obstructionata si chiar blocata. Este o lupta surda si continua a unor investitori care, neavand nici un scut sa ii apere, sunt nevoiti sa faca fata loviturilor leilor ce se ascund in spatele puterii.
“Corporate raiding-ul” s-a impanzit cu repeziciune ca o practica obisnuita in tarile desprinse din fosta Uniune Sovietica, existand doua exemple extrem de edificatoare: Ucraina si chiar actuala Federatie Rusa.
Iar acum a fost imbratisat cu “succes” in Republica Moldova, mica tarisoara declarata asa-zis libera si democratica. Companii care au ajuns sa fie lider pe piata moldoveneasca prin investitiile facute si care incearca sa protejeze si interesele simplilor cetateni s-au trezit in hatisul unor legi corupte si in mijlocul atacurilor unor grupari criminale de interese, care nu vor decat, prin intermediul puterii in stat, sa isi insuseasca bunurile acestora si sa le foloseasca spre propriul beneficiu.
Pare un scenariu de “thriller politic” dar din pacate aceasta este realitatea, ascunsa atent de oficiali si de functionari corupti. Cazurile companiilor supuse actiunilor de tip “raider” si permanent hartuite pentru a se indrepta catre un singur rezultat – lichidarea – sunt din ce in ce mai multe. Din pacate, nu numai cei care au investit munca si bani au de suferit, ci toti cei care se implica in incercarea de a pune umarul pentru salvarea economiei unei tari care aparent incearca sa prospere, dar in realitate se afunda in hatisul coruptiei. Este usor sa stam sa privim din exterior si sa spunem ca nu se poate face nimic. Se poate, dar atata vreme cat practicarea actiunilor de tip “corporate raider” ia amploare, iar nedreptatile asupra companiilor private continua, finalul nu ar putea fi unul fericit.
Important este sa dezgropam adevarul si cineva sa arate cu degetul si sa incerce sa trezeasca simtul dreptatii adormit inca undeva…
Cazurile exista, persoanele persecutate exista si se lupta sa faca fata coruptilor, dovezile exista. Nu trebuie decat sa le punem pe tapet.
“Corporate raider” ce si-a intins acum tentaculele peste Republica Moldova nu este decat un jaf mascat de legi subrede si sta bine ascuns in spatele puterii. Nu trebuie decat curajul de a-l scoate la iveala si a-l pune la colt. Atat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu