Structurile de forta, marionetele puterii

In ajunul alegerilor parlamentare in Republica Moldova, incalcarea in mod flagrant si repetat a legislatiei de catre oamenii legii - este una dintre problemele cele mai grave din societate.
Pe 26 martie, la ora tirzie (dupa ora 22.00), in sectorul Botanica al capitalei au fost rapiti doi tineri - George Simion, cetatean romin, si Eugen Rusu, cetatean al R.Moldova, care anuntase in prealabil autoritatile locale ca va desfasura un miting de comemorare a Zilei Unirii Basarabiei cu Rominia pe 27 martie 2009 in centrul Chisinaului.
Ambii au fost tinuti la comisariatul de politie peste noapte, fara a li se permite sa comunice celor apropiati, colegilor, avocatilor sau reprezentanului Ambasadei Rominiei despre locul aflarii lor.
Pe 27 martie, dupa 12 ore de detentie, acestia au fost dusi la Judecatoria Botanica, unde judecatorul Stratan l-a penalizat pe George Simion cu amenda de 160 de lei moldovenesti. Dupa procesul de judecata, tinarul a fost preluat imediat de alti oameni in civil, probabil reprezentanti ai Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), care l-au dus direct la punctul de frontiera Leuseni, Simion fiind expulzat din Republica Moldova fara nici un temei legal.
Eugen Rusu, organizatorul mitingului dedicat Unirii, a fost penalizat cu 48 ore de arest preventiv. In acest moment el isi ispaseste pedeapsa in izolatorul Comisariatului general de Politie. Este cunoscut ca acolo sunt conditii inumane si degradante de dententie, precum si faptul ca gardienii aplica pedepse si perchezitii corporale injositoare. Dar Eugen Rusu inca nu si-a folosit dreptul la recurs, asigurat de lege! Pina ieri nici rudele lui, nici avocatul, nu au fost lasati sa vorbeasca cu el.
Aceste faradelegi, impreuna cu semnalele despre zeci de persoane care au fost intoarse de la frontiera cu diverse pretexte ilegale, constituie un semnal clar ca astfel s-a urmarit inhibarea actiunilor de comemorare a Unirii din 1918, dar aceasta inseamna si o crima culturala impotriva celor care se considera romini si impartasesc idealuri unioniste.
Consideram interventia politiei, a serviciilor de graniceri si vama, precum si abuzurile serviciilor secrete, aparate de indiferenta complice a procuraturii, drept o violare flagranta a libertatilor fundamentale ale omului: dreptul la intrunire, exprimare, proces echitabil si acces la justitie.
Credem ca organele de forta au un comportament excesiv de politizat si nepermis de ideologizat.
Condamnam vehement acest comportament, cerem partidelor aflate la guvernare sa-si aminteasca de drepturile fundamentale ale omului aparate de Constitutie si de actele internationale specializate. Propunem partidelor de opozitie sa ia atitudine, iar societatii civile apolitice sa monitorizeze indeaproape fiecare caz de acest gen.
Sursa www.curaj.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu