IN REPUBLICA MOLDOVA CURAJUL SE PLATESTE PREA SCUMP

Eugen Rusu, organizatorul mitingului de comemorare a Zilei Unirii Basarabiei cu Romania, de pe 27 martie 2009, nu a mai putut participa la actiunea pe care el insusi trebuia sa o coordoneze. De ce? Pentru ca, in seara din ajunul manifestarii, pe 26 martie a fost arestat, impreuna cu un cetatean roman, George Simion. Impreuna cu cetateanul roman, Eugen Rusu a fost retinut o noapte la comisariat, iar in timp ce dl Simion a primit o amenda de 160 de lei moldovenesti in urma deciziei Judecatoriei Botanica, dl Rusu a fost penalizat cu 48 de ore de arest preventiv, fiind astfel tratat ca un infractor periculos. El a fost trimis sa isi ispaseasca pedeapsa in izolatorul Comisariatului general de Politie unde tratamentele inumane sunt cunoscute, iar rudele si avocatul nu au fost lasati sa ia legatura cu el.
E ceva nou? Este genul de abuz care nemaiintalnit in Republica Moldova? Sau doar ca acum, autoritatile, disperate si in ultimile incercari de a nu pierde “ciolanul” puterii, nu se mai feresc?
Nicolae Boicenco este fiul fondatorului si detinatorului majoritar al actiunilor companiei fiduciare “EUROPA – TRUST”, Sofia Boicenco. Compania a ajuns in scurt timp de la infiintare (1994) lider in domeniu avand sute de mii de clienti. Dar a incomodat, iar bunurile ei au devenit adevarata “miere” pentru grupari criminale care nu s-au sfiit sa se foloseasca de executanti corupti si de influenta pe care o aveau in cadrul puterii.
Dupa incercari disperate de intimidare si denigrare a companiei, pentru a putea pune mana pe bunurile ei, vazand ca "EUROPA – TRUST” rezista stoic, a fost gasit modul cel mai sigur de a-i ingennunchia pe cei care nu se dadeau batuti: pe 20 mai 2005, Nicolae Boicenco a fost adus fortat in calitate de martor la sediul Centrului penru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei. In urma “interogarilor” la care a fost supus de catre functionarii CCCEC, dupa cateva ore, Nicolae Boicenco era internat, inconstient, la sectia de reanimare a Spitalului de Urgenta. Da asta nu i-a impresionat pe oficiali. Ulterior, el a fost arestat si invinuit.
Din declaratiile si plangerile sustinute ale doamnei Boicenco atat catre autoritati cat si catre ambasadele britanice si americane de la Chisinau, a reiesit clar faptul (ce poate fi dovedit cu documente) ca fiul domniei sale a fost batut de catre colaboratorii CCCEC in momentul aducerii sale fortate in calitate de martor. Fiul Sofiei Boicenco fusese retinut la ora 16:30 iar dovada clara a torturarii si maltratarii sale o face faptul ca, doar cateva ore mai tarziu, mai exact la ora 1:30, in dimineata zilei de 21 mai 2005 acesta era deja internat la Clinica de Cardiologie, in stare inconstienta. "La solicitarea mea de a-mi vedea fiul, colaboratorii CCCEC mi-au aratat intentionat o alta persoana, spunandu-mi ca acesta este fiul meu, fapt ce a avut drept consecinta provocarea unui insult, in rezultatul caruia eu am fost spitalizata pentru tratament ambulator", relateaza Sofia Boicenco firul intamplarilor, in una din petiile sale din nenumaratele incercari de a gasi dreptate.
Tot atunci, imediat dupa retinerea lui Nicolae Boicenco, colaboratorii CCCEC au inceput o intreaga campanie de publicitate negativa prin intermediul media, de care au legat si numele companiei "EUROPA - TRUST". Mai exact colaboratorii CCCEC au tinut sa sublinieze faptul ca au retinut un "criminal deosebit de periculos".
Cert este ca indrazneala si curajul celor din fruntea "EUROPA - TRUST" au fost platite cu un pret mult prea mare: viata unuia dintre fii Sofiei Boicenco, si anume Nicoale Boicenco, a fost pur si simplu distrusa, acesta, dupa "interogatoriul" celor de la CCCEC, ramanand tintuit la pat, fara a fi capabil sa comunice, sa se miste si isi satisfaca singur necesitatile fiziologice. Mai mult decat atat, suferinta fiului Sofiei Boicenco nu a fost curmata usor, in ciuda starii in care a fost adus. Mai exact, toate cererile inaintate atunci de Sofia Boicenco catre Procurorul General, prin care solicita tragerea la raspundere a celor care i-au provocat leziunile fiului ei, au ramas fara raspuns.
Demn de retinut este faptul ca guvernul Republicii Moldova a fost condamnat de CEDO pentru arestarea ilegala si tratamentele inumane si degradante la care a fost expus Nicolae Boicenco. Aceasta condamnare nu a putut remedia prejudiciile aduse sanatatii lui Nicolae. Nicolae Boicenco continua sa urmeze tratamentele de reabilitare pana in prezent, fiind necesara ingrijirea si supravegherea sa permanenta. Hotararea CEDO nu a putut stopa abuzurile autoritatilor si nici nu a afectat situatia celor vinovati sau a celor la comanda si in interesul carora s-au comis abuzurile. Abuzurile functionarilor corupti au continuat in aceeasi masura si cu acelasi succes.
Si astfel am ajuns la cazul lui Eugen Rusu care pentru curajul sau este pe cale sa plateasca un pret similar cu acela platit de Nicolae Boicenco.
Nu am vrut decat sa comparam cele doua cazuri si sa aratam ca, de multi ani, aceste “practici” sunt la ordinea zilei in Republica Moldova. Acum insa ele trebuie oprite si puse la zid, iar executantii, aspru pedepsiti…
www.hicsuntleones.eu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu